HTML

Esküvőszervezés s.k.

Friss topikok

  • Luthien_: Köszi a tippeket, módosítom! (2014.06.02. 22:52) Esküvői matek (költségvetés)
  • Luthien_: @üregi: Tisztában vagyok azzal, hogy _régen_ volt jelentőségük a versikéknek,és hogy más szokások ... (2014.06.02. 22:47) Vőfély aki megöli a bulit
  • eßemfaßom meg áll: 20-ból 19 esküvős érdeklődő: Hány képet kapok (csak annyit? az XY 2500at kapott)? Ilyen drága? De... (2014.04.30. 13:45) Fotós, videós

Fotós, videós

2014.04.29. 00:37 Luthien_

Először is döntsük el, hogy van-e erre keretünk! Megkérhetjük az ismerőseinket, hogy fotózzanak az eseményen, de  ebben az esetben mindenképpen számoljunk a következő faktorokkal:

- A vendégek feladata első sorban az, hogy szórakozzanak. Ha rásózol valakire egy ilyen jelentőségű feladatot, lehet, hogy feszengve fogja végigülni az estét, folyton kötelességének fogja érezni, hogy a kérésednek eleget tegyen.

- Vagy nem. Mert mi van, ha a kérés ellenére mondjuk mégis szórakozik? Ne adj isten olyan állapotba kerül, hogy jobb is, ha elveszed tőle a kamerát?

- Az első variációnál maradva, induljunk ki abból, hogy lelkes, de gőze nincs a fotózásról/filmezésről. Ez egy eléggé valószínű forgatókönyv. Mi van, ha csinál 300 képet, amiből kb. 2 használható?

- A megkért ismerősöd lehet, hogy tényleg tud fotózni, és lő is pár jó képet, de az életben nem fogja elküldeni neked, mert az esemény után feledésbe merül, és az egész egy nagy szívességszagú katyvasz lesz. 

- A megkért ismerős elvileg ért a dologhoz, fizetni is akarsz érte, de az ominózus "mennyi lesz?" -kérdésre mindig azt feleli, hogy "Nem veszünk össze rajta." Aztán majd jön a jó kis meglepi, amikor közli, hogy 100 ropi lesz. 

 

Ezzel szemben, ha a szolgáltatásért fizetsz:

- Optimális esetben van róla szerződésed, tehát valószínűleg a szolgáltató eleget fog tenni a megrendelésnek.

- Ha nem tesz eleget, vagy nem megfelelően, akkor akár jogi útra is viheted a témát. A szívességszagú ismerősöddel pedig csak jól összeveszel. Friendship over.

- Ha profit bízol meg, nagyobb valószínűséggel profi anyagot kapsz kézhez.

- Ez azért is fontos, mert az emlékek idővel megkophatnak. A képek (és/vagy a videók) azok a felmutatható dolgok, amelyek tényleg megmaradnak erről az eseményről. Hát nem sokkal jobb, ha vannak? Vissza lehet nézni bármikor, sőt meg lehet mutatni az utódoknak. Elcsépelt, de igaz.

 

Most, hogy így lebeszéltelek az amatőr megoldásról, térjünk rá arra, hogy ki mit tart profinak, és persze ne feledjük a piszkos anyagiakat! RENGETEG szolgáltató van, aki magát hozzáértőnek gondolja. Nem véletlenül fogalmaztam így. Általában mindenki tesz fel referenciát a honlapjára (akinek saját domaines honlapja sincs 2014-ben, az totál felejtős). Ezen anyagok megszemlélése után nagyjából meggyőződhetünk arról, hogy az ízlésünknek megfelelőek-e a képei, videói. Számomra döbbenetes, hogy milyen iszonyú mennyiségű ízléstelenséggel, igénytelenséggel lehet esküvői megbízást kapni, de hát ez teljesen szubjektív. Valaki imádja a szívnyakú hattyúpárt, valakit kiver a víz, ha meglátja. Ezzel nem lehet mit kezdeni. 

Sajnos a minőségnek ára van. Szép, jó munkához idő kell, és ebben a szakmában nem 500 forintos az órabér, főleg ha az illető számlaképes is - ami ugye alap kéne, hogy legyen. Tehát nem várható el, hogy 300 retusált képért mondjuk csak 30.000 forintot kelljen fizetni.

Ami befolyásolja az árat: a nyers anyag elkészítésének időtartama (hány kép készül, hány órán át tart a forgatás), utazás esetén útiköltség, esetleg szállás, az anyag feldolgozásának időtartama, eszközök amortizációs költsége - igen, könyvelőnyelven van ilyen, stábköltség, ha többen vannak, mindenféle rezsidíj, ami a munkaórák számával függenek össze. Videósnál az elkészült, vágott anyag hosszúsága is nagyban meghatározza az árat.

 

Honnan tudod, hogy jó minőségű szolgáltatást kapsz?

- Mindenképpen nézd végig a referenciaanyagokat!

- Esetleg keress rá az adott illetőre, hátha találsz valami fórumbejegyzést vagy véleményt róla!

- Profi technikával dolgozik.

- Jellemzőbben a videósoknál többen vannak, és több eszközzel dolgoznak párhuzamosan - így több szögből is fel tudják venni az eseményeket.

- Nem sokkal olcsóbb, mint más.

 

Amin spórolhatunk: Ne kérjünk több száz képet, és 2 órás doku videót! Ki fogja ezeket végignézni? Hidd el, hogy a leglelkesebb nagymamád is beleun a képnézegetésbe úgy az ötvenedik ugyanolyan pózolós kép után, a többórányi esküvői dokumentumfilmek pedig végképp dögunalmasak. Nem sokkal izgibb egy 5-10-20 perces cinematográfia, amit könnyedén megoszthatsz a neten, mint osztogatni a méreg drága (mellesleg nem tartós) díszdobozos dvd-ket? (Amire jó esetben mindenki csak egyszer szánja rá magát, hogy végignézze, ha egyáltalán képes rá, utána besuvasztja valahova a polc leghátuljába.)

Miért válaszd a cinematográfiát?

- Rövid, de velős. Csak az izgi részek vannak benne.

- Emellett sokkal élvezhetőbb, mert dinamikusabb, filmszerű videó.

- Sokkal olcsóbb, mint a többórás dokumentumfilm, mert kevesebb munka van vele.

Sajnos a legtöbb szolgáltató nem ír árakat a honlapján, ez részben azért is van, mert egyedi igényekkel kereshetik meg őket, így nem biztos, hogy vannak egységesen alkalmazható áraik. Árajánlatkérésnél ezért legyél nagyon részletes! Mindenképp kérdezz rá, hogy nettó vagy bruttó árról van-e szó! Írd meg nekik, hogy milyen események dokumentálására van igényed (szertartás - templomi, polgári, buli, fotósnál kreatív fotók, stúdió - ez már kiment a divatból, csoportképek, stb.)! 

 

Gyökérfaktor:

- Fotós, aki vízjeles képeket ad.

- Fotós, aki nem retusál, színkorrigál, egyszóval nem szerkeszt, vagy bénán csinálja.

- Fotós/Videós aki béna effektekkel tolja tele az anyagot (giccses keretbe foglalja, csillogás, villógó szív és társai - esetleg videó esetén ezek hangeffektezése :D)

- Fotós/Videós, aki életlen képeket csinál.

- Fotós/Videós, aki eltűnik, vagy nem azt adja, amiben megegyeztetek.

1 komment

Címkék: fotós videós cinematográfia

A bejegyzés trackback címe:

https://skeskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr816096981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2014.04.30. 13:45:14

20-ból 19 esküvős érdeklődő:

Hány képet kapok (csak annyit? az XY 2500at kapott)?
Ilyen drága? Dehát csak 3 órát kell fotózni/csak 30an leszünk

ja igen:
Kedves Ifjú Pár! Ha fizetsz egy profi fotósnak, akkor kérd meg a rokonokat, hogy ne álljanak a fotós elé, ne villogtassák a saját vakuikat, ne tartsa mindenki fel a telefonját, mert aztán benneteket fog zavarni, hogy a menysszony helyett a Bélabácsi háta a főszereplő, a gyűrű felhuzása beégett mert a legprofibb gép és fotós se tudja belekalulálni a fénymérésbe a többi gép vakujának fényét és baromi rondán néz ki a legszebb templom is, ha a a szép környezet helyett telefon és villogó zsebkompakt -erdő látszik.
süti beállítások módosítása