HTML

Esküvőszervezés s.k.

Friss topikok

  • Luthien_: Köszi a tippeket, módosítom! (2014.06.02. 22:52) Esküvői matek (költségvetés)
  • Luthien_: @üregi: Tisztában vagyok azzal, hogy _régen_ volt jelentőségük a versikéknek,és hogy más szokások ... (2014.06.02. 22:47) Vőfély aki megöli a bulit
  • eßemfaßom meg áll: 20-ból 19 esküvős érdeklődő: Hány képet kapok (csak annyit? az XY 2500at kapott)? Ilyen drága? De... (2014.04.30. 13:45) Fotós, videós

Lakodalmi helyszín, menü

2014.04.29. 23:19 Luthien_

Erről részben volt már szó. A legtöbben étteremben, kantinban, sátorban, kertben, hajón, a tehetősebbek kastélyban tartják a lagzit. Nagyban befolyásolhatja a pénztárcánk vastagsága a dolgot. Simán kerülhet csak a helyszín 2 misibe, kaja, evőeszközök, bútorok és technika nélkül.

Nem muszáj ragaszkodni a hagyományos rendezvényhelyszínekhez, nagyon jó lehetőségek vannak a nem szokványos helyeken. Ami fontos: ha szabad téren van a buli, akkor is legyen B terv eső esetére! Ha sátor van, legyen oldallapja, és legyen padlózott!
Én most azt a variációt fogom taglalni, amikor a catering adott a helyszínen. A legtöbb helyen már van összeállított lakodalomi menü, erre simán számolhatsz 7-15 ezer forintot is fejenként. Amin spórolhatsz: nem kérsz 5 féle fogást, 2-3 bőven elég, és nem muszáj a hagyományos menühöz ragaszkodni. A vendégek még örülni is fognak, ha nem rántott hússal tömöd őket. Az adagolással kapcsolatban, nekem az a tapasztalatom minden esküvő és ballagás után, hogy a kaja fele megmarad. Persze, figyelni kell arra, hogy egy hajnalig tartó buli esetén be kell tárazni kajából (már csak az alkohol miatt is), de mindenképpen kérd ki a hely adagolási útmutatóját, és törekedj az aranyközépútra!

Italok. Amin spórolhatsz: valahova beengedik a töményt, valahol csak dugódíj fejében (ez igazából nem éri meg, általában fejenként 1000 forint). Viszont gondoljuk át, hogy tényleg kell-e tömény a buliba! Szükségünk van arra, hogy a vendégek egymás után dobálják be a pálinkát, aztán a hányásukban fetrengjenek, vagy egyéb szóló műsorszámmal szórakoztassanak? A tömény ráadásul drága. Akkor is, ha nagykerben veszed. Ha elegeded a töményt, marad a bor és sör. A bor fröccsként is fogyasztható, ami egyszerre üdít és bódít. Mindenképpen gondoskodj vízről és szódáról! Vízre egyébként is szüksége van az emberi szervezetnek (nyáron minimum 2,5-3 l/fő/nap), az alkohol ráadásul dehidratál. Üdítő: tényleg fontos, hogy legyen 28 féle? Ha ráadásul az adott helyen palackozott van, még az ásványvíz is 200 forint/2 deci. Nagyszerűen kikerülheted a dolgot szörppel, célszerű jó minőségű házival.

A legtöbb helyen azért kerül 15.000 forintba fejenként a kaja-pia, mert korlátlan italfogyasztást garantálnak (bár rá kell kérdezni, hogy ez hány órára vonatkozik!). Semmi szükség a korlátlan csomagra! Remekül ki lehet számolni, hogy egy buliban fejenként miből mennyit kell rendelni. Erről számos képletet lehet találni a neten. 
Mi a következőképpen számoltunk:

Sör férfi: fejenként 2 liter.
Sör nő: fejenként 0,25 liter
Bor férfi: fejenként 0,5 liter vagy egy üveg
Bor nő: fejenként 0,5 liter vagy egy üveg
Víz/Üdítő: fejenként 2 liter
Kávé, tea: fejenként 1 db
Szörp: 1 liter kb 8-szoros higítás
Tömény: hm, hát nem is tudom, talán 4 feles fejenként.
Úgy érzem, érdemes megemlítenem, hogy az esküvői vacsora nem alkalmas kulináris népnevelésre. Ne akarj mindenféle egzotikus izét lenyomni a vendégeid torkán, ha számukra a zsírban tocsogó rántotthúsnál nincs jobb a Földön! Aki szereti a gourmet dolgokat, és meg is engedheti magának, az hidd el, nem várja el, hogy szarvasgombával töltött bélszínbe tekert lazacsteak legyen a vacsi. A többiek meg amúgy utálni fogják. Ha mindenképpen ragaszkodsz a tengergyümölcsei salátához, akkor tegyél ki kóstolót, de amúgy meg leginkább felejtsd el, hogy csigával etesd Marika nénit!
A torta egy újabb lehúzós kanyar. Valahol akár 60.000 forintba is kerülhet. Süteményről beszélünk, nem aranyrúdról. Persze számít, hogy milyen cicomás (=munkaórák száma), milyen minőségű alapanyagokból van, milyen kiegészítő díszítés van rajta, hány szeletes, de ami valszeg sokat dob az áron, az a marcipán vagy fondant réteg, ami egyébként egy tonna cukorból van, és a legtöbb vendég lekapargatja, mert utálja. 
Amin spórolhatsz: ha nem egy nagy torta van, hanem több kicsi (nem cupcake hanem a normál 12? szeletes variáció). Reálisan mondjuk darabja 4-5000 forint. De ha maradsz a hagyományos verziónál, számold ki, hogy hány szeletre van szükség! (20.000-30.000 forintból ki lehet hozni.) Aprósüteményt ne cukrászából rendelj, hanem kérd meg a közelebbi rokonokat, hogy süssenek hőálló sütiket (perec, linzer és társai)! Még örülni is fognak, hogy segíthetnek.
Jah, igen, még egy fontos dolog! Biztosítsd be, hogy a helyszín tudja tárolni a tortát megfelelő méretű és hőmérsékletű körülmények között, különben mentalitástól függően sírás vagy nevetés lesz a vége:
article-2292677-18A0E2BF000005DC-202_634x449.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: menü spórolás torta helyszín italkalkuláció

A bejegyzés trackback címe:

https://skeskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr336099030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása