HTML

Esküvőszervezés s.k.

Friss topikok

  • Luthien_: Köszi a tippeket, módosítom! (2014.06.02. 22:52) Esküvői matek (költségvetés)
  • Luthien_: @üregi: Tisztában vagyok azzal, hogy _régen_ volt jelentőségük a versikéknek,és hogy más szokások ... (2014.06.02. 22:47) Vőfély aki megöli a bulit
  • eßemfaßom meg áll: 20-ból 19 esküvős érdeklődő: Hány képet kapok (csak annyit? az XY 2500at kapott)? Ilyen drága? De... (2014.04.30. 13:45) Fotós, videós

Torta

2014.05.31. 16:13 Luthien_

Korábban volt már szó a tortáról, most viszont kicsit részletesebben szeretném taglalni ezt a témát.

Egyrészt szerintem érdemes elgondolkodni azon, hogy biztosan ragaszkodunk-e a marcipán/fondant réteghez, ami megjegyzem több kiló porcukorból van, és a legtöbb ember ki nem állhatja. Abban azért egyetértek, hogy szép lesz tőle az összhatás, és hogy ezekkel az elemekkel igen változatosan, de könnyen lehet dekorálni. Jó alternatíva lehet egy könnyű tejszínhabos bevonat, ezzel is nagyon szépen lehet dekorálni.

Azért azt tudni kell, hogy ez a cukrászosdi nem csak kulináris hozzáértést igényel és művészeti érzéket, de eléggé vágni kell a természettudományokat is hozzá, főleg ha egy többemeletes kreálmányról beszélünk, aminek akárhogy is nézzük, statikus szempontoknak is meg kell felelnie. Ezeket a tortákat úgy kell összeépíteni, hogy szilárdan álljanak egymáson a rétegek, és lehetőleg bírják valamilyen szinten a strapát. Nem minden bevonat kompatibilis minden krémmel, így ha a cukrász azt mondja, hogy nem javasol túrót rakni a marcipán alá, vagy hogy csokival bevont tortára nem lehet építeni, akkor higgyünk neki. Ezért mindenképpen érdemes megkérdezni a szakembertől, hogy milyen bevonat milyen tölteléket és dekorációt bír el.

Mire figyeljünk még?

-          A torta szállítása lehetőleg hűtőkocsiban megoldható-e?

-          Általában minden vendégre egy szelet tortát számolnak, a valóságban nem mindenki fog belőle fogyasztani, aki pedig fog, nem feltétlenül akar gigantikus szeletet enni belőle a 9 fogásos vacsora után. Ha spórolni akarsz ezen a körön, nyugodtan kérj kisebb tortát! (100 főre 80-as szeletes tortát javasolnak.)

-          HŰTÉS, HŰTÉS, HŰTÉS! Mindenképpen legyen megoldható a torta biztonságos tárolása a lagzi helyszínén! Ugye nem akarod, hogy a vendégeid egymásnak adogassák a vécékilincset a bulin? Akkor ne tetesd ki az asztalra mielőtt hivatalosan debütálna a torta!

-          Sokszor látni olyan megoldást, hogy a 10 kilós tortát két ember hozza be kézben. Általában nincs belőle baleset, de a videót megnézve, magad is meggyőződhetsz róla, hogy ez mennyire abszurd ötlet. Egy kis szervírozó kocsi sokkal praktikusabb minden szempontból. 

-          A tortát a legfelső emeleten kezdjük el felszeletelni. Nekem evidens, de úgy tűnik nem mindenkinek az.

-          Érdemes kóstolgatni az adott cukrászda kínálatát, normális helyen szerveznek kóstoltatást is, simán lehet, hogy kiperkálunk 40 ezret egy gyönyörű, de ehetetlen vacakra, aminek a legmeghatározóbb komponense a cukor. Ezt persze a krém színétől függően lehet piros színű margarinos cukor, esetleg barna színű is.

Mi határozza meg a torta árat?

Sokan azt tanácsolják a különböző internetes fórumokon, hogy ne valljuk be, hogy esküvői tortát szeretnénk, hanem mondjuk azt, hogy szülinapra lesz. Biztos vannak helyek, ahol az esküvő szó hallatán vastagabban fog a ceruza, de alapvetően a következő tényezők befolyásolják az árat:

-          Szeletszám. Ha az adott cukrászdában egy torta szeletára 400 forint, mi pedig egy 100 szeletes tortát akarunk, akkor nincs min csodálkozni, ha 40.000 forintot kóstál a négyemeletes torta.

-          A bevonat típusa nagyban meghatározza: a marcipán borzasztó drága, de valószínűleg a fondant is drágább, mint mondjuk ha csak krém van.

-          A dekoráció típusa, mennyisége

-          Forma, íz, építészeti kellékek típusa

-          (Munkaórák száma, anyagár, rezsi)

annelleaning1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: torta

A bejegyzés trackback címe:

https://skeskuvo.blog.hu/api/trackback/id/tr956240270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása